2012. augusztus 2., csütörtök

Üdvözöl a Túra óra blog!

Szeretem az órákat, és szeretek túrázni is. Így jött az érdeklődésem az outdoor "túra órák" iránt. Ezek olyan karórák, melyek a hagyományos funkciók (óra, ébresztő, stopper, stb.) mellett további különleges "túra funkciókkal" is bírnak, melyek jól jönnek kirándulás, hegymászás vagy más outdoor sportok űzése közben. Ezek a funkciók általában a következők: digitális iránytű, hőmérő, barométer, magasságmérő. Néhány óra ezen túlmenően még GPS-szel és pulzusmérővel is rendelkezik, előbbi a tájékozódást, utóbbi pedig a megfelelő edzésintenzitást hivatott segíteni. A leggyakoribb és legfontosabb három funkciójuk miatt ezeket a szerkezeteket ABC óráknak is nevezik (altimeter, barometer, compass; vagyis magasságmérő, barométer, iránytű).

A tengerszint feletti magasságot a GPS nélküli karórák a légnyomás alapján számítják ki, ezt időnként kalibrálni szükséges. A GPS-szel felszerelt modelleket nem kell kalibrálni, viszont ezek pontatlanabbak (mert a GPS jóval pontatlanabbul állapítja meg a tengerszint feletti magasságot, mint a földrajzi koordinátákat), és ezeknél az elem élettartama is nagyságrendekkel rövidebb, illetve jóval gyorsabban merül le az akkumulátoruk.

Az outdoor karórák általában elég ellenállóak is, hiszen sportolásra, extrém körülményekre tervezték őket. Így fokozottan vízállóak és általában jól ellenállnak a pornak, ütődésnek, karcolásnak ill. a hőmérséklet ingadozásának.

A legfőbb túra óra gyártók, illetve sorozatok: Casio (Pro Trek sorozat, és némiképp a G-Shock Riseman sorozat is), Polar, Suunto, Timex (Expedition sorozat), Tissot (T-Touch modellek).

Jómagam egy Suunto Vector túra órával rendelkezem (ilyet hordott Aron Ralston is a 127 óra c. filmben), valamint egy Casio G-Shock modellem is van, bár ez utóbbi nem kifejezetten tartozik ebbe a kategóriába.

Kapcsolódó bejegyzés:
Hogyan jósolható meg a várható időjárás barométeres túra óra segítségével?

6 megjegyzés:

  1. Kicsit helyesbítenék: a barometrikus magasságmérés jóval pontosabb, mint a műhold alapú, csak az időjárás változására érzékenyebb. Egy nyugodt, frontmentes napon nem lesz semmi gond vele, pontos marad. (pongyola megfogalmazás következik:) A GPS a magasságot jóval pontatlanabbul határozza meg, mint a koordinátákat, és ehhez még hozzá jön a geoidunduláció, ami a használt térképdátumtól függ, ezért akár 40-50 méteres különbségek is adódhatnak a tényleges, és mutatott magasságok közt. A túragps-ek jellemzően ezért a kettő kombinációját használják (persze opcionálisan), folyamatosan összevetik a két adatot egymással, és korrigálják, így egy hirtelen betörő hidegfront is csak ideiglenesen tudja elhúzni a barometrikus mérőt, szépen visszaáll majd a valódi érték (közelébe).

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a helyesbítést!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Tanácsot szeretnék kérni. Korábban egy Suunto X3HR-em volt (35e-be került anno), jól működött néhány évíg, amíg javíthatatlanul el nem romlott a legfontosabb gombja. Ezek után nem vennék Suunto-t, mert én sokkal hosszabb élettartamot várok el egy órától (az egyik Casio-m pl. 25 éve hibátlan, most is hordom). A Casio PRG 50 nagyon jó lenne nekem, de jelenleg nem tudok ennyit költeni rá (60e). Ismersz órát hasonló funkciókkal olcsóbban?
    Köszönöm! BKL

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    20.000 Ft körül vannak egyszerűbb Casio Pro Trek órák, viszont a SGW-300HD-1A modellből az iránytű, az SGW-100-1 modellből pedig a magasságmérő hiányzik... (hőmérő mindkettőben van).
    http://www.casio-ora.shop.hu/casio-sport/protrek/

    És a Casio Pro Trek modellekben (amennyire tudom) nincs pulzusmérő.
    Érdemes esetleg a használt órák között szétnézni aukciós, apróhirdetéses oldalakon.

    Bár említetted, hogy Suunto nem érdekel, van egy megbízható Suunto Vector modellem, amit tervezek majd idővel másikra, komolyabbra cserélni, de esetleg azzal kapcsolatban is megbeszélhetünk valamit, ha mégis érdekel.

    VálaszTörlés
  5. Kedves BKL. Írtad, hogy SUUNTO X 3 -as od volt, és elromlott, keresek X3 hr-hez szíjat ! ! ! Akinek lenne rossz órája, és a szíj jó, és meg van, jelentkezzen KÖSZI. email.

    VálaszTörlés