2012. szeptember 7., péntek

Iránytű mágnes nélkül?

Már láthattuk, hogy az északi (illetve először a déli) irány akár egy egyszerű mutatós óra segítségével is meghatározható. Nézzük, milyen mágnes nélküli "iránytűk" vannak még.

Még 2006-ben fejlesztett ki egy budapesti középiskolás, Gilyén András egy égtáj-meghatározó eszközt, méghozzá egy mobiltelefon-alkalmazást, melynek néhány adat megadásával, beolvasásával (közeli város, dátum, időpont) illetve és a mobiltelefonnak a Nap (éjszaka pedig a Hold) felé fordításával kaphatjuk meg az égtájakat (a részletekért katt ide).

Legóból, csak műanyag alkatrészek felhasználásával is építhetünk "iránytűt", bár ez inkább egy iránytartó eszköz, melyhez hasonlót Kínában 4500 éve harci szekereken alkalmaztak. Túra közben természetesen kevésbé használható, de ide kattintva megtekinthetünk róla egy videót.

Megemlítendő még a pörgettyűs és a giroszkopikus iránytű, előbbit a repülőgépeken, utóbbit pedig főleg a hajózásban  alkalmazzák. A Wikipédia iránytű szócikkében olvashatunk ezekről az eszközökről bővebben.

Kapcsolódó bejegyzés:
Hogyan jósolható meg a várható időjárás barométeres túra óra segítségével?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése